20 februar 2007

Tankekors

Liberalisme = Anarkisme

Tenk på det. En hard core liberalist står for full individuell frihet, og er ikke det basicly en anarkist ønsker seg også?

Fred ut!

4 kommentarer:

VamPus sa...

En hard core liberalist ønsker også et vern av privat eiendom og personlige rettigheter. Om man ikke liker staten, så er den om ikke annet et nødvendig onde for mange.

Åsmund sa...

Man skal nok anta at en anarkist også ønsker vern og personlige rettigheter, men at dette skal innordne seg naturlig. Både liberalisten og anarkisten ønsker ingen stat som bestemmer hverdagen. Likheten ligger og i at begge har en skummel tendens til å sette seg selv først.

Når det er sagt, er jeg hverken hard core anarkist eller liberalist og vil nok dessuten heller kalle staten et nødvendig gode.

Annikken sa...

Liberalisten vil vel alikevel ønske seg en nattvekterstat, som holder seg et sted der i bakgrunnen. Som VamPus sier - den vil være et nødvendig onde. En liberalist vil kanskje også ønske seg for eksempel multinasjonale organisasjoner, det vil kanskje ikke en anarkist? Har egentlig lite greie på anarkisme... Det må jo være litt mer i det enn ingen regler overhodet?
Lurer på hvordan en verden med fullstendig anarki ville sett ut etter et års tid?

Jeg også tror på den gode, sterke stat:)

Jey Lu sa...

liberalismen tar vel som mål å svekke statens makt til det minimale, og legge til rette for "størst mulig lykke for det størst mulige antall mennesker" (som en viss Bentham visstnok skal ha uttrykt det en gang.) Anarkismen har som mål å oppheve staten i sin helhet, til fordel for individuell utfoldelse. (og baserer ting på noe lignende dugnadsånd..) interessant problemstilling!